Patiens kungen – så spelar man patians kungen med kortlek

Patiens kungen är en klassisk pateins som man kan spela själv med kortlek eller som ett datorspel. Att vi skrivit patians också i rubriken är för att väldigt många fortfarande har svårt för att hålla reda på stavningen. Det korrekta är dock patiens! Varför inte pausa ifrån skärmen ett tag, häll upp en skål popcorn tänd ett ljus och leta upp korten.

Kungen är en av de mest klassiska och populära patienserna som finns. Förmodligen beror det på att den är rätt enkel och snabb när man kommer igång och den går upp hyfsat ofta. På engelska går denna patiens under namnet Freecell.

Så här spelas patiensen kungen

Börja med att ta fram en standardkortlek med 52 kort. Blanda väl och se till att ha en tom yta på cirka 50 gånger 50 cm. Målet med spelet är att få 4 rader med en kulör (hjärter , ruter, klöver, spader) i varje. De ska ligga i ordningen ifrån Ess underst till Kung i toppen av högen. Dessa fyra svithögar hamnar ovanför till höger om utgångsraderna. Till vänster om dessa finns även 4 mellanlagringstationer där man kan lägga kort tillfälligt.

patiens kungen utgångsläge
  1. Lägg ut åtta kort ifrån vänster till höger bredvid varandra. Bildsidan uppåt. Lägg sedan upp en ny rad med kort halvvägs ovanpå förra raden så att du ser bilden på korten under. Fortsätt med nya rader tills korten tar slut. Du har då 4 korthögar med sju kort och 4 med sex kort
  2. Svithögarna uppe till vänster ska börja byggas ifrån Ess till kung i rätt ordning och färg. När du har ett Ess osv. så kan du lägg upp det.
  3. Du kommer framåt genom att flytta kort mellan korthögarna. Reglerna är att de måste ligga i sjunkande ordning och vartannat kort svart vartannat rött. Så har du en röd 4 som i sjätte raden ovan så kan du lägga över spader 3 ifrån rad sju här. Man kan även flytta ett antal kort på en gång förutsatt att de ligger i rätt ordning.
  4. Uppe till vänster har du de fyra mellanlagringstationerna för kort. Här kan du lägga upp ett kort för att vila det där för senare behov. Om du tömmer en rad så kan du lägga ner kort ifrån en annan rad och använda även den för att börja bygga en ny rad.

Kungen halvvägs in i patiensen

Så här kan det se ut när du kommit en bit in i spelet.

patiens kungen mitt i spelet

Kungen i slutet av patiensen

Så här kan det se ut när det närmar sig slutet och man ligger bra till.

patiens kungen slutet

Avslutad patiens

Lyckas du komma till läget att du endast har fyra högar med kort där alla ligger i rätt ordning och färg med kungen högst upp.

Ja då är du KUNG!

Uppdaterad 2020-10-13