Harpan – Hur du lägger patiensen

För dig som gärna vill prova på att lägga patiensen Harpan gäller det först av allt att du känner till hur spelreglerna ser ut. Kom snabbt och enkelt igång genom att ta reda på hur Harpan går till samt vad som krävs för att du ska kunna spela redan idag. Vi kommer nedan att lyfta fram spelreglerna och platser där du kan ta del av Harpan.

Vad du behöver för att börja spela Harpan

Att lägga patiensen Harpan är sannerligen billigt och bra. Det enda som du behöver är en standard kortlek som innehåller 52 kort – och där jokrarna har tagits bort. Det är dock inte ens ett måste att ha en kortlek då det är fullt möjligt att lägga patiensen på nätet. Du kan spela gratis här redan idag och samtidigt fördjupa dig i hur reglerna går till.

Även andra patienser går att spela online, så det gäller bara att lära dig spelreglerna och att därefter fullkomligt kostnadsfritt ta del av de olika patienserna. Några populära patienser som inte är svåra att få tag på online är Golf, Idioten, Pyramid och Kungen. Välj den varianten som fångar ditt intresse och glöm inte att ett antal patienser finns med diverse svårighetsgrader.

Hur går då Harpan egentligen till?

Med allt prat kring var du tar del av Harpan kanske du nu funderar kring hur spelet faktiskt går till. Lyckligtvis nog är Harpan inte särskilt komplicerat. Detta är ett av kortspelen som är lätta att lära sig, men svåra att bemästra. Du behöver både turen och skickligheten på din sida för att få patiensen att gå ut, men som tidigare nämnt är reglerna relativt simpla.

Målet är att förvandla de fyra tomma basrutorna till fyra korthögar där ess ligger nederst medan kungen ligger överst. För att få tillgång till de passande korten använder du dig av tablån där sju olika högar byggs upp från högst valör till lägst valör. I tablån ska vartannat kort vara rött medan vartannat ska vara svart, så du kan exempelvis inte lägga två röda kort ovanpå varandra.

Har du inga kort att flytta i tablån? Då är det dags att dra nya kort från spelhögen som sedan hamnar i resthögen. Du kan fortsätta att dra nya kort till dess att något dyker upp som du kan använda, men ibland går patiensen helt enkelt inte ut. Det gäller som sagt att du både har tur och skicklighet för att vinna!